Most akkor ki tanít kit?

Pár éve már írtam róla , hogy az egyik csoportomnak prezentációs feladatot adtam. Azóta ezt a feladatot minden csoportomnak kiadom, a visszajelzések alapján az egyik kedvenc feladatok egyike. Én is élvezem, mert ezáltal jobban megismerem a tanulókat, hiszen az általuk fontosnak vélt témáról adnak elő. Emellett pedig saját tudásomat is gyarapítom, és néha nagyon hasznos dolgokat tudok meg. Az egyik legjobb példa erre épp a múlt héten adódott. Az egyik diákom, egy kedves lány a natúr kozmetikumok fontosságáról prezentált. Engem már maga a téma is nagyon érdekelt, de látszott, hogy őt is, hiszen profi szinten rakta össze az előadását, csak ámultam és bámultam, és azt kívántam, bár az angol nyelv tanulásába is ennyi energiát fektetne.

Tehát a natúr kozmetikumokról volt szó. Úgy kezdte, hogy manapság egyre több, az emberi szervezet számára káros anyaggal találkozunk napi szinten. Innen tért rá arra, hogy nézzük csak meg az általános kozmetikumokat, amelyik nem hirdeti nagy hangon, hogy nincs benne alumínium, az szinte mindig tartalmaz is. Példával is szemléltette, megkérdezte, kinél van dezodor vagy testápoló. Mindenki elővette az összes kozmetikumot, ami éppen nála volt, összegyűlt vagy 30 dezodor, testápoló és kézkrém. Ezek után felszólított minket, hogy olvassuk el az összetevők listáját, és ha nem találunk köztük alumínium- vagy szulfátszármazékot, akkor emeljük a levegőbe. Elég ijesztő volt látni, ahogyan egyetlen, kinézetre is alternatív diákom kezében felemelkedett a dezodor és a krém. Az előadó lányka ezután hozzátette, hogy ez csupán két, az emberi szervezet számára káros anyag, de ezek mellett még legalább 4-5 olyan anyagcsoport létezik, mely ugyanúgy káros, és az általános kozmetikumok nagy százaléka tartalmazza. Az eredmény sokkolt.

Ezek után szerencsére kicsit pozitívabb irányba terelődött a prezentáció, mivel bemutatott néhány olyan eljárást és vállalkozást, amely a fentiek ellentéte, tehát csak természetes anyagokkal dolgozik. Felhívta a figyelmet többek között az alkotó víz tisztaságának fontosságára is. Remek előadás volt, bár úgy láttam, elsősorban a lányokat köti le.

Ennek hatására, miután hazaértem, átnéztem az összes általam használt kozmetikumot, és első felindulásból kidobtam mindent, mivel mindegyikben találtam káros anyagot. Persze előtte még zuhanyoztam egy utolsót a szulfátos tusfürdőmmel. Másnap reggel már egy kicsit bántam a dolgot, mert amikor be akartam kenni magam dezodorral, rájöttem, hogy nem tudom. Munkába menet beszaladtam hát egy drogériába, és nagyon alaposan megnéztem, hogy milyen dezodort veszek meg. Egyébként ezt a kis kellemetlenséget leszámítva örültem az előző napi akciómnak, azon gondolkodtam, ha nem dobok ki azonnal mindent, akkor szép lassan elsikkad ez az egész, én pedig tovább mérgezem magam.

Mikor beértem a suliba, megkerestem az előző napi előadó lányt, meg akartam kérni, hogy segítsen abban, hogy találjak például természetes alapú sminkeket. A tisztálkodási és bőrápolási szerek kapcsán már előző nap beszéltünk egy márkáról, de természetes alapú szempillaspirált és rúzst már nehezebb beszerezni. Nekem pedig semmilyen információm nem volt a dologról. A lányka nagyon kedves volt, megadta a kozmetikusa számát, azt mondta, az ő hatására kezdett el érdeklődni a natúr kozmetikumok iránt. Amúgy is új kozmetikust kerestem éppen, mert akihez jártam, Bea, szülési szabadságra ment.

Még aznap délután fel is hívtam a kozmetikust, kértem tőle egy időpontot, lehetőleg minél hamarabbra, mert nem volt jó a közérzetem smink nélkül, az évek alatt hozzá szoktam ahhoz, hogy minimum egy kis szempillaspirált rakok magamra minden reggel. Sajnos csak a következő hét elejére kaptam időpontot. Mindegy, legalább hozzászokom egy kicsit az igazi természetességhez.

A sminken kívül persze minden kozmetikumot megvettem még aznap, sőt, a hétvégére hivatalos voltam a legjobb barátnőm, Dóri születésnapjára. Eddig nem volt ötletem arra, hogy milyen ajándékot adjak neki, de most hirtelen beugrott, mi lenne, ha kapna egy természetes alapú bőrápoló szettet. Amúgy is szeret foglalkozni magával, minden télen elmegyünk pár napra wellnessezni.

Szerencsére az ajándék nagyon betalált. Dóri teljesen odavolt a natúr kozmetikumokért, ezzel büszkélkedett mindenkinek. Azt mondta, ezentúl csak ilyesmit fog használni. Persze lehet, hogy a nagy lelkesedésnek köze volt az elfogyasztott alkoholmennyiséghez is, de nem bántam. Elmeséltem nekik, hogy az egyik tanítványom hívta fel a figyelmet a kozmetikumok megválasztásának fontosságára. Milyen érdekes, hogy az élelmiszerekre néhányunk már szinte kínosan odafigyel, miközben az életünknek ez a másik szegmense, mely szintén a testünkkel kapcsolatos, eddig nem kapott méltó figyelmet. Pedig a bőrünk az, ami folyamatosan közvetlen kapcsolatban van a külvilággal, hat rá a nap, a por, a szél a hideg és még egy csomó minden. És mégis az egyik diákom kellett hozzá, hogy ráébredjek e téma fontosságára.

Hát ezért imádom a munkámat: lehet, hogy a diákokkal sokszor nehéz, de csodálatos, hogy mennyi mindent tanulhat tőlük az ember, miközben tanítja őket. E fentiek miatt azt hiszem akkor ideális a tanár-diák viszony, ha nem teljesen egyoldalú, hanem inkább a szimbiózishoz hasonló kapcsolat.