Angolul a kenőanyagról

Jó pár éve annak, hogy elkezdtem az angoltanári pályafutásom, de egyáltalán nem bántam meg! Sokan, úgy vágnak ennek a szakmának, hogy nem tudják, mihez kezdjenek, aztán gyerek mindig van, a pedagógusokat úgy kaparják össze, tehát hiányszakma, ezért miért is ne. 45 percet bárki képes túlélni, néhány bamba tekintettel szembe. Aztán rájönnek, ez nem is olyan egyszerű, és ha már egy kicsit lelkiismeretesebb az ember, hamar rá tud eszmélni, hogy rettentő nagy hibát követettel akkor, amikor szenvedély nélkül vágott bele a tanításba. Egy gyereket vagy gyerekeket félvállról kezelni a legszörnyűbb dolog. Akik gondolkoznak, hogy ezen a pályán fussák le az életüket, tanácsolom, vessenek mélyen számot a lelkükkel!

Nálunk családi hagyomány, hogy valaki tanítónak vagy tanárnak megy. Én éreztem magamban annyit, hogy elkezdjem ezt a gyönyörű hivatást, hisz nincs is szebb annál, amikor a gyerek megért, megtanul valamit és csillog a szeme a boldogságtól, majd a tudását felhasználva szerez magabiztosságot. Szerencsésnek is tartom magam, hogy van affinitásom is az oktatáshoz. Amiért még imádom ezt a munkát, hogy mindig tartogat számomra meglepetéseket. Angoltanárként nem csak iskolában működök, hanem tartok magánórákat és felkészítőket is, főleg nyelvvizsgára. A legutóbbi tanítványom egy nagy jó képességű, remek nyelvérzékkel megáldott lány volt. Ami érdekes nála, hogy borzasztóan érdeklődött az autók és a szerelésük iránt. Egy vizsga szituációt játszottunk, szóbeli nyelvvizsgához, annyi könnyítéssel, hogy ő választhatott témát. Természetesen a kocsik világát választottam

Elkezdte ecsetelni, hogy mire valók az autók, kicsit belement a történelmükbe is.  Majd  mechanikájukról kezdett mesélni, mindezt remek angollal. Aztán egy olyan részbe fogott bele, hogy alig bírtam kapkodni a fejem, hogy miről is van szó.

A kenőanyagok világába kalauzolt el. A baj csak az volt, hogy fogalmam sincs, hogy mi az a kenőanyag, legalább is autóknál, és amikor megkértem, hogy magyarázza el szótáraznom kellett, mert annyi idegen kifejezést használt. Legalább megtudtam mire való a kenőanyag.

A motor, váltó és minden egyéb olyan alkatrészeknél használatos, ahol a fém, fémmel súrlódik. Csökkenti ennek mértéket és segít, hogy ne melegedjen túl. Ez által az alkatrészek élettartama megnő.

Nagyjából ennyit fogtam fel, pedig 5 percen keresztül ecsetelte, miért fontos és hasznos is ez egyben. A felelet végeztével, mondtam neki, hogy egyáltalán nem lesz gond a szóbeli résznél, főleg ha autós témát kap!

A kiselőadás hatására, érdekelté váltam a témában, ezért felkerestem pár online boltot, ahol be tudok szerezni ilyen termékeket. A keresőbe beírtam a kenőanyag kifejezést, és találtam is egy remek web shopot! Ami leginkább tetszett az oldalban, hogy a keresője nagyon jól konfigurált, így a lehető legjobban le tudtam szűkíteni a megadott paraméterekkel, hogy mire is van szükségem. A rendelés során számos kérdés felmerült bennem, hisz hiába a 21. században vagyunk már mióta, de az ember mindig ódzkodik a netes vásárlástól. Szerencsére minden felmerülő kérdésemre megkaptam a választ az oldalon, még arra is, ami meg sem fogalmazódott bennem. Mindezek mellett hatalmas kínálat állt a rendelkezésemre. A megrendelt termékeket már másnap megkaptam. Szeretem, amikor egy szolgáltatás megfelelően működik. Alig vártam, hogy megérkezzen és a legjobb ápoltságban részesítsem a járművem.

Most, hogy már biztos négy keréken gurulhatok, már csak a diákomért kell izgulnom. Aggodalmam feleslegesnek bizonyult, mert hívott, ahogy végzett és csupa pozitív történésről számolt be! Egy újabb diákom rendelkezik nyelvvizsgával! Ennél jobb érzés aligha van egy tanár számára, ráadásul úgy, hogy a korrepetíció alatt én is tanultam tőle. Jó tanulság ez, az embernek bővítenie kell a tudását minden területen, nehogy valamikor felsüljön!