Angolul…napelemes  rendszerek

Hát magyarul sem tudnám nagyon megfogalmazni, és leírni, nem hogy még angolul. Sokszor amikor egy egy tolmácsot hallok fordítani, mindig meglepődőm, hogy hogy tudnak ilyen jól beszélni más nyelven?

Nekem soha nem volt jó nyelvérzékem, nem is igazán szerettem ez miatt nyelvet tanulni. Persze az én időmben még orosz, és lengyel volt. Amúgy meglepő mert a minap hallottam az egyik középiskola, vagy gimnáziumban a választható nyelv az orosz volt. Kíváncsi lennék rá, hogy hányan is válasszák maguknak ezt a nyelvet?

school-543041_640Az egyik ismerősöm, akit fentebb említettem, angolul beszél. Majdhogynem anyanyelvi szinten, legalább is nekem úgy tűnik. Igaz, nekem ha már valaki folyékonyan tud beszélni, akkor az már annak tűnik. Soha nem voltam még egy alap vagy bármilyen nyelvvizsgán, így nem is tudom, hogy mik a követelmények. Most Márti az ismerősöm arra készül, hogy angol nyelven mutassa be a napelemes  rendszereket. Te be tudnád ugyan ezt mutatni?

Persze a feladatot ő vállalta, azt már nem tudom, hogy mire, de igen csak nagy kihívás. Ami a nyelvben azt gondolom sokaknak gondot okoz, ebben az esetben is, az a szakszavak. Azt talán mindenki el tudja mondani valamilyen nyelven, hogy hogyan is hívják, köszönni is tud, és pár mondatot talán el is tudunk nyökögni. De hogy egy megújuló energiát mutassak be, ami tele van idegen szavakkal… hát biztosan nem tudnám.

Jó lenne, ha az én gyerekeim majd sikeresebbek lennének ezen a téren, mint én voltam, hiszen azt mondják, hogy aki ma beszél valamilyen idegen nyelven folyékonyan, az olyan mintha lenne még egy szakmája.