Az angol tanítás életem munkája

A középiskolában nyelvi előkészítőre jártam, méghozzá angol nyelvből, úgyhogy az érettségit követően egy nagyon jó nyelvi tudással léptem ki az egyetemek világába.

Általánosban még németül tanultam, de hát a mai világban egyszerűen mindenhol angol szavak vesznek körül minket. Azon kaptam magam négy év német tanulás után, hogy jobban tudok angolul, pedig sosem tanultam. De filmekből, zenékből egyszerűen több minden ragadt rám, mint amit egy-egy németórán vettünk.

akciós bukósisakIdővel aztán elkezdtem tudatosan fejleszteni az angolom úgy, hogy neten talált zenefordításokat olvastam párhuzamosan a dallal, amit hallgattam közben. Ez nagyon jó módszer volt arra, hogy a szókincsem bővítsem, illetve ritka kifejezéseket megtanuljak angolból. Megértsem azt, hogy az angolban sem gyakran azt jelenti egy mondat, amit szó szerint mondunk. Például ha magyarul azt mondjuk, „ez nem az én asztalom”, akkor mindenki érti, hogy nem egy rendes konyhai asztalról van szó. Tehát ha angolnak akarod ezt mondani, nem mondhatod, hogy „this is not my desk”, mert azt fogja gondolni, hogy bolond vagy. Persze erre nekik is megvan a maguk kifejezése, sztereotip módon így hangzik: „this is not my cup of tea.” Ez nem az én csésze teám. Nem tudom, hallottam-e ennél britebb dolgot valaha is.

Szóval középiskolába nulla angol órával a hátam mögött is egy jó nyelvi alappal érkeztem meg, és öt év alatt ezt könnyen fel tudtam húzni egy olyan szintre, hogy abból nyelvvizsgát tegyek meg emelt érettségit is. Sőt, egy ideig gondolkodtam is, hogy egyetemre angol szakra menjek. Ám végül máshogy döntöttem, szociológiára mentem tovább. Ezt önmagában egyáltalán nem bántam meg, ám az angolt emiatt hanyagolnom kellett, ugyanis nagyon sokáig nem volt olyan helyzet, hogy használnom kellett volna. Ám bennem még mindig az a kép élt, hogy fantasztikus szinten van az angoltudásom.

Ezért úgy döntöttem, egyetem mellé nyelvoktatást vállalok általános iskolásoknak, hiszen az ő tananyagaik nekem mind a kisujjamban vannak. És való igaz, a nyelvtani részekre hiánytalanul emlékeztem három-négy év után is, de a szókincsem az úgy megkopott, hogy elmondani is alig tudom.

Elég az hozzá, hogy már az első óráimon gyakran megesett, hogy a tanítványom, a hatodikos Bence kérdezett egy-egy alapkifejezést, és nekem nem ment egyből a válasz. Például az utazni (travel) igét elfelejtettem az első órán, és ő mondta meg helyettem. Úgyhogy újra fel kellett elevenítenem rengeteg dolgot angolból, meg nekiálltam ismét zenéket fordítgatni, hogy visszanyerjem az elfeledett tudásomat. Szóval a tanítói munkámból az sült ki végül, hogy magamat is tanítanom kellett, hogy ne szerepeljek le a diákom előtt. Már csak azért sem, mert továbbajánlott az anyukája több osztálytársához is, és ez bizony komoly kereseti lehetőséget jelentene számomra.

Úgyhogy ezekből az órákból én is profitáltam. Egyrészt a szókincsemmel, másrészről pedig volt olyan, hogy amikor azt kérdezte Bence, hogy van angolul a bukósisak, megint nem jutott eszembe az angol kifejezés, és az óra egész ideje alatt sem tudtam felidézni. Otthon este a neten néztem meg, és szinte dühöngtem magamban, amiért egy ilyen egyszerű szó (helmet) nem ugrott be.

Lényeg a lényeg, az internetes algoritmusok megjegyezték szerintem a keresésemet, és másnap találkoztam egy hirdetéssel, ami akciós bukósisakokról szólt. És ennek nagyon megörültem, mert már régóta terveztem, hogy beszerzek egyet, ugyanis rendszeresen járunk a barátaimmal egy crossparkba, és a régi sisakom már nagyon elhasználódott. Például karcos az üvege, ami sötétedéskor jelent óriási veszélyt, hiszen a kevés fényt sem engedi át, megtöri azt, és tényleg lehetetlenné válnak a látási viszonyok. Emiatt egy ideje nem is nagyon ültem motorra.

Ez a honlap aztán segített tájékozódni abban, hogy milyen szempontokat vegyek figyelembe a sisak megvásárlásakor. Például, hogy hogyan járhatok utána annak, hogy az ütésteszteken átment-e az adott márka, vagy hogy hogyan tudom csökkenteni a lehetőségét annak, hogy hangos, zajos sisakot vásároljak. No meg az ideális tárolási körülményekről is tájékoztatott, hiszen amint említettem, az előző fejvédőm igencsak megsínylette, hogy nem sisakzsákban tisztítottam, és nem is a megfelelő eszközökkel.

Bevallom, szükségem volt egy ilyen honlapra, mert nem nagyon figyeltem korábban mindezekre a szempontokra, amikor először vettem egyet. Az meg már csak hab volt a tortán, hogy akciós bukósisakokat is találtam.

Nem hiába, életem talán legjobb munkája ez az angol tanítás.