Egy jó polcrendszer kincs az angoltanárok számára

Rengeteg angol csoportot viszek egyedül. Nagyjából egész nap órákat tartok. Van, hogy csak egy-egy ember jön hozzám egyszerre, de párosan, illetve kiscsoportosan is érkeznek tanítványok hozzám. Már írtam róla, hogy milyen módszert fejlesztettem ki az angol oktatásra. Igyekszem annyira interaktívvá tenni az órákat, amennyire az lehetséges.

Több tankönyvet is használunk az oktatásra, de ezeket én nem tartom elegendőnek. Nagyon sok szöveget és plusz feladatlapot nyomtatok az órákra, amelyekből a diákjaim dolgozni tudnak.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a hozzám érkezők mind tele vannak tudásszomjjal, mindannyian azért érkeznek, hogy megtanulják a nyelvet, így nem kell folyamatosan azon gondolkoznom, hogyan adjam át számukra a tudást. Nincs is jobb az ilyen diákoknál!

Ennek ellenére, mégis sokszor iratok dolgozatokat, főleg a szavakból. A nyelvtanulásnak ugyanis az alapja az, hogy a szavakat. Hiába tökéletes például valakinek a nyelvtana, ha nem elég nagy a szókincse, képtelen lesz érvényesülni adott nyelven.

Nem csak a szavakat, az igeidőket, de a nyelvtani részeket is könyörtelenül visszakérem a diákjaimtól, egyre gyakrabban iratok velük dolgozatot amellett, hogy a lehetőségeimhez mérten igyekszem interaktívvá tenni az órákat.

Éppen ezért rengeteg papírom van, ami az oktatáshoz szükséges. Arról ne is beszéljünk, hogy a tanítványaim egy nagy hányada a nyelvvizsgára szeretne felkészülni, amiben levelet is kell írni. Erre is nagyon sokat szoktunk gyakorolni, így rengeteg mappám van teleírva levelekkel a legkülönfélébb témákban. Baráti és hivatalos a legjellemzőbb, de írattam már mindent, hivatalos bejelentést, levelet az önkormányzatnak vagy egy levelezőpartnernek.

Ezeket a leveleket és dolgozatokat nem szoktam visszaadni a tanulóimnak, mindenkinek van egy kis mappája, amikben ezeket gyűjtögetem, és amikor sikerrel zárja a tanulmányait, odaadom neki. Sok tanítványom és csoportom van, ezért ez rengeteg mennyiségű papírt jelent, amiket valahol tárolnom is kell. Erre a célra volt is egy fa polcom, de már annyi anyagot gyűjtöttem össze a tanításhoz, hogy már nem férnek el rajta.

A sok tananyagot és dolgozatot, a mappákat nem tudom már ugyanott tárolni, ahogy – szerencsére – egyre többen látogatnak el hozzám angol tanulás reményében, úgy nekem is egyre több papírom, feladatlapom gyűlik össze.

Úgy döntöttem, hogy nem fogok szenvedni azzal, hogy helyet próbáljak szorítani az újabb lapoknak és anyagoknak a már meglévő polcon. Mivel a jelenlegi polcrendszer kicsinek bizonyul, úgy döntöttem, egy újba fogok beruházni. Az új polcrendszer pedig sokkal nagyobb és átláthatóbb lesz!

Polcrendszer
Polcrendszer

Eleinte nem voltam benne biztos, hogy egy egész polcrendszerre szükségem lesz, de a rengeteg könyvet és anyagot elnézve bizony úgy döntöttem, nem fogok fukarkodni. Főleg, hogy nem tervezem még hosszú évekig abbahagyni a tanítást, így egy nagy polcrendszerre a jövőben is szükségem lesz.

Az interneten rendeltem meg az új polcrendszer elemeit, amit pár napon belül ki is szállítottak, miután persze a segítségükkel kiválasztottam, mire lesz szükségem.

Fémből készült polcrendszert vettem, kifejezetten iratok tárolásához. Nem akartam fából, mert az sokkal kevésbé időtálló, nekem pedig – remélem – hogy még sokáig szükségem lesz rá. Ha pedig esetleg úgy alakul az életem, hogy nyelviskolát váltanék, a fém polc sokkal könnyebben szétszerelhető, nem kapaszkodik bele a csavar és jó eséllyel nem fog összetörni. Persze, nem akarok máshová menni tanítani, de ezt sem zárhatom ki a jövőmet illetően.

A polcrendszer egy interneten talált cégtől, a rackinglog-tól származik. Kifejezetten jó, mert állíthatók a polcok. Angol tanár vagyok, nem mérnök, de nekem sem okozott gondot összeállítani, pedig értelemszerűen darabokban küldték. Igazából tök pozitív dolog, hogyha ismét kinövöm a polcokat, akkor csak rendelek mellé még egyet, és a polcrendszerem így tudom bővítgetni, ameddig csak akarom.

És azzal sem volt problémám, hogy nem lett volna olyan, ami befér a terembe, mivel a polcok alapvetően elég sok méretben kaphatók. A modern problémák modern megoldásokat kívánnak – szokták mondani. Nos, nekem az irat – gondot tökéletesen megoldották a polcrendszerek. Általában nincsen arra időm, hogy elmenjek vásárolgatni és nézelődni, így külön szerencse, hogy ennél egyszerűbben, telefonon meg tudtam rendelni a polcokat.

Most már nem lesz azzal gondom, hogy hova pakoljam a tanítás során keletkezett rengeteg papírt és dokumentumot, mindent el tudok tenni, mindenki mappája saját kis helyet kap az új polcrendszer jóvoltából. Sőt, azt hiszem, hogy mostantól ABC rendben fogom tartani az iratokat. Így keresgélnem is sokkal egyszerűbb lesz majd. És nem kell helytakarékosabb megoldásokon gondolkoznom a tanítást illetően.